söndag 27 februari 2011

Hemmafru - forts.

”En hemmafru är en gift kvinna som inte är förvärvsarbetande utan arbetar i hemmet med barnomsorg och hushållsarbete. Hon är ”hemmavarande” och försörjs av sin äkta make. Begreppet uppkom i början på 1900-talet.”

Så förklarar Wikipedia när man söker på hemmafru.Jag skulle tro att det är detta med att hon försörjs av sin äkta make som retar upp dem som bekämpar kvinnans rätt att välja att vara hemma. Är det då så viktigt att kvinnan själv får tjäna in sina pengar? När man gifter sig upphör man på ett sätt att vara två. Man blir ett team som tillsammans ska forma framtiden. I ett team kollar man vem som passar bäst på en specifik plats. Ishockeyålvakten kan vara en målvakt i världsklass, men ganska medelmåttig som forward. Då är det ju dumt att sätta honom som forward bara för att det ska vara jämlikt och rättvist. I ett äktenskap tror jag att det är bra om man tänker i termen team. Vad är bäst för teamet? Det betyder att jag inte själviskt bara kan tänka på mig själv. Om båda parter söker den andres bästa tror jag att det finns en grund för ett hållbart förhållande. Då har man bara en plånbok och den får båda gräva i. Det var lätt när barnen var små, då räckte det som fanns i plånboken inte till så mycket extravaganser. Trots allt upplever jag ändå inte att det fattades oss något.

För att återgå till liknelsen: målvakten behöver lite extra utrustning, ingen i teamet har något emot det. Om nu teamet väljer att en ska vara hemma, då gör man väl klokt i att välja den som är bäst lämpad för det? Den som jobbar hemma riskerar att få dålig pension eller ha dåligt skydd om den som drar in pengar skulle gå bort. Ja, men det har man väl tagit med i beräkningen och avsatt en del till just detta. Vissa tider går det inte, en lön räcker bara till den dagliga ”driften”. Sen kommer tider när barnen vuxit upp och båda kan jobba utanför hemmet, då får ju den som har det fetaste lönekuvertet se till att den andre har samma trygghet som en själv. Den som drar in pengarna drar in dem till teamet (vi är fortfarande ett team) inte bara till sig själv. I ett förhållande där man tänker på varandras bästa, ser man till att båda har lika stor del av den gemensamma plånboken.

Varför nervärderar man hemmafrun? Hon är verksam i en mängd olika yrken, barnskötare, kock osv. Det är bara det att hon inte försörjer sig själv, men på sätt och vis gör hon ju det. Hon är en del av teamet och det är teamet som tjänar in pengarna. Dessutom gör hon en samhällsinsats av stora mått.

Nej, nu börjar det att bli ett långt inlägg, jag vill bara avsluta med att ge en hyllning till min mamma. Hon arbetade hemma hela livet och skapade harmoni, trygghet och glädje (tillsammans med pappa) för oss nio barn när vi växte upp. Det är henne ni ser på bilden, som är tagen någon gång på 1950-talet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar